It's a bit like the Michelin Guide for "great little spots." The gastronomic delights, but at a lower price, or how to combine pleasure with pleasure. The famous Michelin Guide has just unveiled (or lifted the tablecloth) the great establishments that offer a full menu (starter, main course, and dessert) for a maximum of €40 in the provinces and €45 in Paris. It’s called the Bib Gourmand ceremony, and since this Monday, March 3rd, you'll find 8 new addresses in the capital.
Mam From Hanoï – 2nd
Attention to your taste buds: here, you’re about to enjoy the best pho in France! This little family restaurant in the Sentier neighborhood, run by Tuan Anh Tran Luu and his wife Tuyet Agán Bùi, takes you on a journey through grandma’s recipes, passed down from generation to generation. Their secret? The delicious broth!long cooked beef stew for 24 hours starting from marrow bones, juicy bones, and all sorts of spices, all accompanied by the best meats in the country. The result : it’s delicious as can be, just as good as in the best restaurants in Hanoi!
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Address: 39 Rue de Cléry, 75002 Paris, France
Le Bistrot des Fables – 7th
When David Bottreau opened this place in 2023, there was a bit of pressure in the air. And rightly so, this magnificent zinc bar has long been the one at Café Constant, and then at Café Lignac; it has seen a succession of talented chefs. And clearly, good things come in threes, as the new menu is more than up to the task, as shown by this beautiful award. Here, you'll find the must-haves of a Parisian tavern, elevated by exceptional ingredients and an extraordinary level of finesse. Simple, effective, and affordable—what more could people ask for?
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Address: 139 Rue Saint-Dominique, 75007 Paris, France
BRU – 9th
In the 9th, we discover BRU, a place where seasonal products are elevated with the flavors of Martinique, from which chef Julia de Laguarigue hails. On the plates, she offers us immaculately crafted bistro cuisine, with obvious Creole influences that delight our taste buds. On the menu, a selection that changes weekly to mix things up: shredded chicken with chien sauce; curried mayo eggs; gnocchi with green pepper and rum, or even a wood of India financier, a truly amazing culinary journey.
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Address: 28 Rue Jean-Baptiste Pigalle, 75009 Paris, France
Le Tire-Bouchon Rodier – 9th
At the Tire-Bouchon Rodier, it's very simple, you get to enjoy exceptional cuisine that embodies all the warmth of French gastronomy. On the menu, there are sharing plates, charmingly called “Picorages,” perfect for sharing, letting everyone taste everything on the table without any jealousy. And one thing's for sure, from charcuterie to duck breast with black pepper sauce, along with gnocchi, sautéed spinach, mussels with leek-mustard, or even warm chocolate-praline mousse with vanilla ice cream, you'll be spoiled for choice.
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Adresse: 47 Rue Rodier, 75009 Paris, France
Capsule – 14e
C’est juste en face des vieux bâtiments de l’hôpital Cochin que l’on découvre Capsule, un petit restaurant intimiste et épuré géré par Pierre et Florian, deux compères à la joie de vivre et à la générosité débordantes. Et ici, le concept est simple : une carte courte, efficace, qui ne s’embarrasse pas de tournures extravagantes. On sait ce qu’on va manger, et pourtant, ça ne nous empêche absolument pas d’être surpris à chaque bouchée. Au-delà des présentations ultra colorées, chaque assiette est un pur régal où les épices sont utilisées avec soin, les cuissons maîtrisées à la perfection et les sauces exécutées de manière impeccable par le chef.
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Fana – 18eDans ce petit restaurant d’une mignonne rue piétonne de Montmartre – avec vue sur le Sacré-Cœur en prime –, on déguste une cuisine de saison intelligente, dans des assiettes minimalistes et colorées. À quatre mains, les chefs Gabriel Gras Fernandez (au salé) et Jorice Sardain (au sucré) proposent des assiettes gourmandes aux assaisonnements à tomber par terre. Tarama cabillaud/anchois et huile de crustacé ; butternut rôti aux pleurotes, noix torréfiées et sauce sauge ; bœuf braisé, carotte, navet boule d’or, chips de panais et jus de braisage ou encore tarte citron vert meringuée, sorbet yaourt/estragon et jus d'agrumes, un régal !
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Le Cadoret – 19eCarrelage mosaïque, banquettes en moleskine et vieux bar en zinc, ici, pas de doute, on se trouve dans un bistrot parisien, un vrai. Aux fourneaux, la cheffe Léa Fleuriot, épaulée par son frère Louis-Marie en salle, nous propose des plats traditionnels de brasserie revisités avec cette petite touche de modernité qu’on adore. Julienne de pomme de terre, beurre noisette, puntarelle et radicchio ; poulet rôti fermier, sauce cébette, navets, carottes et champignons ; chou chantilly et sauce chocolat. On accompagne le tout d’une bonne bouteille de vin sélectionnée sur la carte 100% bio, et le tour est joué !
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Lao Siam – 19eC’est sans doute la plus tendance de toutes les adresses de cette liste. Bien loin d’être une énième cantine asiatique de Belleville, Lao Siam, c’est une histoire de famille, puisque le patron actuel, qui a repris la succession de ses parents installés depuis 1985, continue jour après jour de mettre en avant leurs deux pays d’origine, la Thaïlande et le Laos. Tout est fait maison par les trois frères Souksavanh, et autant dire que les effluves d’épices et les saveurs extraordinaires nous font voyager à chaque bouchée. Le tout avec une vraie touche de modernité, aussi bien dans les assiettes que dans la déco ou le concept général du lieu. On adore.
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